Motorul principal studio-ului meu au fost dintotdeauna sedintele foto de maternitate si de nou nascut. Pentru ca in ultimii ani m-am simtit tot mai atrasa de fotografia de portret adult contemporan, am incercat sa inteleg de ce sunt semnificativ mai putine cereri pe aceasta nisa. Am identificat cateva motive care stau intre tine si sedinta ta foto de portret, pe care le voi aborda in urmatoarele cateva articole.

1. Pretul versus valoarea perceputa

Cred ca atunci cand programezi o sedinta foto de maternitate sau de newborn, iti este mai usor sa aloci un buget ridicat pentru aceasta. Marchezi cumva un moment unic din viata ta, si iti este mai usor sa vezi arta si munca din spatele acestor sesiuni. Pe cand o sedinta foto de portret este perceputa ca o experienta mai “de rutina”. De cele mai multe ori te gandesti la asta doar atunci cand ai nevoie de o imagine noua pentru linked-in sau pentru site-ul web al companiei. Si realizezi ca nu ai decat poze de la mare de acum 2 ani.

Sunt constienta de faptul ca un pret de cateva sute de euro poate parea foarte mare pentru “cateva poze”. Insa depinde enorm de ceea ce vei primi in urma sedintei foto. Daca ar fi o experienta excelenta, in urma careia ai pleca cu un boost gigantic de incredere in tine si cu cele mai misto poze pe care ti le-a facut cineva vreodata? Conteaza foarte mult felul in care te conectezi si in care interactionezi cu fotograful ales. Conteaza experienta lui, cat de bine iti intelege nevoile si cat de mult te ajuta sa te relaxezi.

Trebuie sa crezi ca meriti

Nu cred ca ar trebui neaparat sa aloci un buget cu care nu te simti confortabil pentru o sedinta foto de portret. Cred insa ca poate fi, de multe ori, semnificativ mai dificil pentru tine sa te prioritizezi. Mai ales atunci cand nu e un moment important de “marcat”, cum ar fi perioada sarcinii de exemplu, in care iti este mai usor sa iti permiti extravagante. Gandeste-te la asta. Mie mi se intampla la cumparaturi cel mai des. Ma intorc cu 5 pungi si o mica avere cheltuita pentru haine de copii, pentru ca, fireste, cresc si au nevoie constant de lucruri. Iar pentru mine nu iau mai nimic, pentru ca deja ma simt vinovata ca am cheltuit destul si oricum nu mai am timp.

Totusi, atat de mult pentru cateva poze?

Cat despre factorul “doar cateva poze”. Cred ca pot sa inteleg de ce este greu sa vezi valoarea reala a muncii din spatele fotografiilor de portret. La nou nascut, de exemplu, este mult mai clar. O tona de recuzita, ani de experienta in lucrul cu bebelusii, plus munca si rabdarea din timpul sedintei (linistirea si pozitionarea in siguranta a bebelusului). La fotografia de portret, mai ales business, unde nu este utila nici garderoba de rochii si tinute a studio-ului, nu exista recuzita.

Asta nu inseamna, insa, ca totul se reduce la te aseza pe un scaun si a sta 10 minute la poza. Arta de a pozitiona subiectul este la fel de importanta. Arta de a vedea lumina, de a alege tinutele reprezentative. Arta de a ajuta persoana din fata ta sa se relaxeze si capacitatea de a o vedea cu adevarat. Iar anii de experienta sunt si ei aceiasi, si la fel de importanti.

Si inca ceva. Sedinta foto de portret poate fi de multe feluri. Si poate fi personalizata dupa nevoile si dorintele tale. Poate fi un simplu headshot, poate fi o sesiune de personal branding sau poate fi o experienta completa de portret contemporan. Daca alegi sa colaborezi cu mine, discutam si vedem exact ce ti se potriveste din toate punctele de vedere.

Continuarea despre alte blocaje va veni in articolele urmatoare. Pana atunci, ma poti urmari pe canalele de social media, unde postez mereu cele mai noi imagini.

Facebook: https://www.facebook.com/magda.constantin.photography
Instagram: https://www.instagram.com/magdaconstantinphoto/

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la Magda Constantin, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: