Simt nevoia sa strang cateva idei si sfaturi legate de sedinta foto de familie. De unde sa incepi, ce presupune, ce optiuni ai.

1. Ce fel de sedinta foto de familie mi se potriveste?

Studio

De multi ani ma identific in mod principal ca si fotograf de studio. Pe aceasta ramura, a portretului de studio, ma perfectionez si ma specializez in mod constant. Prin urmare, este primul tip de sedinta pe care il propun atunci cand sunt contactata de catre familii. Am creat un set de pachete dedicate fotografiei de portret si familie.

Daca optezi pentru acest stil, te poti astepta la imagini precum cele de mai jos. E important sa stii ca vor fi editate in detaliu, ca vor implica pregatire si cooperare si pozitionare din partea mea. Voi avea un grad de control ridicat asupra a ceea ce se intampla, de la recuzita pana la lumina.

Lifestyle

Daca simti ca nu te regasesti deloc in acest stil de imagini, trebuie sa stii ca mai exista si varianta de sedinta foto de tip lifestyle sau chiar de tip documentar de familie. Este stilul de fotografie cu care am inceput acum multi ani si in care va ramane pentru totdeauna o parte din sufletul meu. Aceasta se poate realiza in studio, in camera special amenajata pentru asta, sau in alta locatie: la tine acasa, in natura sau chiar intr-o cafenea.

La sedinta foto de tip lifestyle este destul de importanta imbracamintea si “asortarea” acesteia cu locatia, pentru a putea crea niste imagini coerente din punct de vedere stilistic. Insa interventia mea asupra posingului vostru nu este la fel de stricta ca la studio. Focusul este in principal pe emotia si conexiunea dintre voi. Te poti astepta la acest stil de imagini.

Sedinta foto copii natura toamna

Documentar de familie

La sedinta foto de familie de tip documentar, esentiala este surprinderea vietii voastre asa cum este ea. A emotiilor brute. Nu dau sfaturi legate de imbracaminte, de pozitie. Sunt doar o musca pe perete care incearca sa surprinda cat mai mult din autenticitatea familiei voastre. Se face exclusiv in afara studio-ului – ideal la voi acasa sau intr-o locatie distractiva si draga voua. Te poti astepta la imagini ca mai jos.

Sedinte foto in Bucuresti Sedinte foto de familie pline de libertate

2. La ce varsta e bine sa vin cu bebelusul?

Scot putin din discutie etapele evidente alese de majoritatea celor ce opteaza pentru o sedinta foto de familie. Ma refer, desigur, la sedinta foto de nou nascut si la sedinta foto de 1 an (pe care o voi adresa un pic in paragrafele urmatoare). Pentru sedintele documentare varsta nu are absolut nicio importanta. Pentru sedintele lifestyle si de studio, e bine sa stii cate ceva legat de asta.

In primul an de viata al copilului tau, varsta absolut geniala pentru poze este undeva intre 7 si 9-10 luni. Ideea este ca bebelusul sa stea nesustinut in fundulet, dar sa nu fie inca maxim de mobil (desi unii dintre ei deja merg foarte bine de-a busilea in aceasta perioada.) Este totodata varsta la care iti ofera zambete la discretie si sunt usor fascinati de o jucarie noua, pe care o pot studia mult si bine. Si, foarte important, este varsta la care inca nu se tem de straini si de locuri noi.

Dupa varsta de 1 an, urmeaza o perioada plina de provocari, iar sedintele foto de familie nu fac exceptie. Intre 1 si 3-4 ani este varsta la care eu recomand cu precadere sedintele de tip lifestyle. Simt ca acestea se potrivesc cel mai bine perioadei de explorare si de perpetua miscare in care se afla copilul tau. Asta nu inseamna ca nu putem obtine niste cadre de studio absolut minunate, desigur.

Despre copiii mai mari vreau sa scriu mai pe larg, asa ca le voi dedica un segment separat intr-un articol ulterior.

3. Despre sedinta foto smash the cake

Voiam sa las cateva idei si legate de celebrele sesiuni smash the cake. Desi nu este o sedinta foto de familie neaparat, eu includ obligatoriu si cadre cu parintii. Sunt de parere ca acestea ajung cele mai importante odata cu trecerea timpului.

Am remarcat ca la aceasta varsta multi copii incep sa fie reticenti in ceea ce priveste persoanele straine. Multi au avut si experiente neplacute in cabinetele doctorilor si pot asocia vizita la studio cu vizita la doctor. Altii pur si simplu nu se simt in largul lor si in siguranta in acest mediu nou de studio si refuza sa se desprinda de bratele parintilor. De aceea recomand intotdeauna familiilor sa vina, pe cat posibil, in jurul varstei de 11 luni, cand cresc destul de mult sansele de cooperare. O luna conteaza mult la varstele acestea mici. Asta asigura, de altfel, si faptul ca vor avea imaginile gata la varsta de 1 an.

Daca nu ai ajuns la 11 luni la sedinta foto, atunci e important sa iti setezi asteptari moderate. Desigur ca e posibil ca bebelusul tau sa fie fix acel copil vesel care abia asteapta sa se infiga in tort. Dar e posibil sa fie si acel copil care plange numai cand il vede. Care nu suporta textura cremei pe manutele lui. Mai ales daca – foarte important – nu a fost lasat pana atunci sa manance singur sau sa se murdareasca pe maini. Putem obtine niste imagini faine cu decorul si cu tortul, dar nu putem (si nici nu vreau) sa fortam un copil de 1 an sa faca ceva ce in mod clar ii displace.

Intr-un articol ulterior voi aborda si alte teme, legate de copiii mai mari, bunici si recuzita. Pana atunci, ma poti urmari pe canalele de social media, unde postez mereu cele mai noi imagini.

Facebook: https://www.facebook.com/magda.constantin.photography
Instagram: https://www.instagram.com/magdaconstantinphoto/

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la Magda Constantin, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: